Cukinia na słodko do słoików

Cukinia na słodko to doskonały sposób na zachowanie letnich smaków przez cały rok. Ten przepis łączy świeżość cukinii z delikatną słodyczą, tworząc wyjątkowy dodatek do deserów, naleśników czy jako składnik sałatek. Przygotowanie słoików z cukinią w słodkiej zalewie to prosty proces, który pozwoli cieszyć się tym nietypowym przetworem w każdej porze roku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kroimy 3 średnie cukinie w cienkie półplasterki, solimy i odstawiamy na 20 min.
  2. Podsmażamy 3 cebule (piórka) na oleju, dodajemy pokrojoną paprykę.
  3. Dodajemy odcedzoną cukinię do cebuli i papryki, dusimy pod przykryciem.
  4. Obieramy i kroimy 3 pomidory, dodajemy do garnka na koniec duszenia.
  5. Przeciśnij 5 ząbków czosnku do warzyw, gotuj chwilę.
  6. W misce mieszamy: 7 łyżek octu jabłkowego, ½ szklanki cukru, 1 szklankę passaty pomidorowej, 2 koncentraty pomidorowe, 1 łyżeczkę chili, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu
  7. Wlewamy sos do warzyw, mieszamy i gotujemy do wrzenia.
  8. Przekładamy do czystych słoików, zakręcamy.
  9. Pasteryzujemy w piekarniku (100°C) przez 20 min.
  10. Słoiki powinny być zassane
Cukinia na słodko do słoików

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia na słodko do słoików, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up