Cukinia na słodko do słoików

Cukinia na słodko to doskonały sposób na zachowanie letnich smaków przez cały rok. Ten przepis łączy świeżość cukinii z delikatną słodyczą, tworząc wyjątkowy dodatek do deserów, naleśników czy jako składnik sałatek. Przygotowanie słoików z cukinią w słodkiej zalewie to prosty proces, który pozwoli cieszyć się tym nietypowym przetworem w każdej porze roku.
Składniki
Przygotowanie
- Kroimy 3 średnie cukinie w cienkie półplasterki, solimy i odstawiamy na 20 min.
- Podsmażamy 3 cebule (piórka) na oleju, dodajemy pokrojoną paprykę.
- Dodajemy odcedzoną cukinię do cebuli i papryki, dusimy pod przykryciem.
- Obieramy i kroimy 3 pomidory, dodajemy do garnka na koniec duszenia.
- Przeciśnij 5 ząbków czosnku do warzyw, gotuj chwilę.
- W misce mieszamy: 7 łyżek octu jabłkowego, ½ szklanki cukru, 1 szklankę passaty pomidorowej, 2 koncentraty pomidorowe, 1 łyżeczkę chili, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu
- Wlewamy sos do warzyw, mieszamy i gotujemy do wrzenia.
- Przekładamy do czystych słoików, zakręcamy.
- Pasteryzujemy w piekarniku (100°C) przez 20 min.
- Słoiki powinny być zassane
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Cukinia na słodko do słoików, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również