Drożdżówki z Makem i Serem

Drożdżówki z makiem i serem to doskonały wybór na pyszne śniadanie lub słodką przekąskę. Te pulchne wypieki łączą w sobie delikatność drożdżowego ciasta z wyrazistym smakiem maku oraz kremowym serem. Ich przyrządzenie wymaga kilku składników i odrobiny cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozczyn: 50g drożdży, 4 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki – zmieszać, odstawić na 10-15 min.
  2. Ciasto: W misie robota zmieszać 600g mąki, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, skórkę z pomarańczy, 2 jajka, 1 żółtko, dodać wyrośnięty rozczyn, 50g roztopionego masła – wyrabiać ciasto.
  3. Wyrastanie: Przykryć ściereczką, odstawić na 1 godzinę.
  4. Formowanie bułeczek: Rozwałkować ciasto, nałożyć masę makową, zwinąć, pokroić na paski, spiralki, ułożyć na blasze.
  5. Pieczenie: Piekarnik nagrzać do 180°C, piec 20 minut.
  6. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, sok z pomarańczy – wymieszać i polać bułeczki po upieczeniu.
Drożdżówki z Makem i Serem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Drożdżówki z Makem i Serem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up