Filet z kaczki w piekarniku

Filet z kaczki w piekarniku to niezwykle smakowite danie, które zachwyci każdego miłośnika wykwintnej kuchni. Przygotowanie tego dania wymaga odpowiednich technik, aby uzyskać soczyste mięso z chrupiącą skórką. W tym przepisie skupimy się na perfekcyjnym przyprawieniu oraz pieczeniu w niskiej temperaturze, co pozwoli wydobyć pełnię smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Naciąć piersi i udka z kaczki.
  2. Rozgrzać patelnię, położyć kaczkę skórą do dołu, smażyć 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Posypać czosnkiem, papryką, cebulką, ziołami prowansalskimi oraz solą.
  5. Dodać wytopiony tłuszcz i trochę sosu teriyaki.
  6. Przykryć naczynie pokrywką, nagrzać piekarnik do 180°C.
  7. Piec przez 50 minut.
  8. Po 50 minutach zdjąć pokrywkę, zapiekać dodatkowe 10 minut.
  9. Po upieczeniu, serwować
  10. Tłuszcz przechować w lodówce.
Filet z kaczki w piekarniku

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Filet z kaczki w piekarniku, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up