Filety z Kurczaka w Sosie Grzybowym

Filety z kurczaka w sosie grzybowym to doskonałe połączenie delikatnego mięsa i aromatycznych grzybów, które tworzy pełne smaku danie. Nasz przepis sprawi, że Twoje posiłki nabiorą wyjątkowego charakteru. Prosta technika przygotowania i starannie dobrane składniki uczynią z niego ulubioną potrawę w Twojej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj 30-40 dkg grzybów (podgrzybki, prawdziwki, kurki).
  2. Włóż grzyby do garnka, dodaj łyżeczkę octu, sól i zalej zimną wodą.
  3. Gotuj grzyby przez 5-10 minut, a następnie odcedź.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego.
  5. Pokrój 40 dkg piersi z kurczaka w paski, obsmaż na złoty kolor (około 4 min z każdej strony).
  6. Pokrój 4 cebulki szarlotki i 3 ząbki czosnku, dodaj na patelnię do kurczaka, podsmaż.
  7. Do kurczaka dodaj grzyby, sól, pieprz, a następnie musztardę.
  8. Zalej wrzącą wodą, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  9. Dodaj 2-3 łyżki kwaśnej lub słodkiej śmietany, wymieszaj.
  10. Podawaj z ziemniakami lub makaronem, ewentualnie posyp natką pietruszki.
Filety z Kurczaka w Sosie Grzybowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Filety z Kurczaka w Sosie Grzybowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up