Flaki z boczniaków na rosole

Flaki z boczniaków na rosole to wegetariańska interpretacja tradycyjnej potrawy, która zaskakuje głębią smaku. Wykorzystując boczniaki, uzyskujemy teksturę i smak zbliżony do mięsnych flaków. Nasz przepis łączy aromatyczny rosół, świeże przyprawy i warzywa, tworząc zdrowe, sycące danie idealne na każdą porę roku.
Składniki
Przygotowanie
- Zrób wywar: wrzuć ćwiartki kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gotuj na wolnym ogniu.
- Pokrój cebulę i podsmaż na maśle do zeszklenia.
- Dodaj czosnek, imbir (lub suszony), marchew, pietruszkę i seler
- Wmieszaj łyżkę słodkiej papryki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i koncentrat pomidorowy chwilę podsmaż.
- Przelej podsmażone warzywa do wywaru z mięsem, przepłucz patelnię.
- Dodaj rozdzielone boczniaki (jeśli twarde pokrój) do zupy.
- Oddziel mięso od kości, wrzuć do zupy.
- Przypraw solą i płatkami chili, dodaj cukier dla zrównoważenia smaku.
- Na końcu dodaj porcję majeranku.
- Gotuj przez 10 minut, podawaj na ciepło.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Flaki z boczniaków na rosole, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również