Tort z frużeliną truskawkową i mascarpone

Ten wyjątkowy tort łączy w sobie delikatność mascarpone z elegancką słodyczą frużeliny truskawkowej. Idealny na każdą okazję, uwodzi smakiem i kolorem. Prosty w przygotowaniu, zachwyci gości swoją prezentacją oraz harmonią smaków. Przygotuj się na niepowtarzalną ucztę dla zmysłów!

Składniki

Przygotowanie

  1. Żelatyna: 25 g żelatyny zalewamy 4-5 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Maliny: W garnuszku umieszczamy 600 g malin, zasypujemy cukrem, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, mieszamy i podgrzewamy do wrzenia.
  3. Dodanie żelatyny: Gdy maliny zaczynają błyszczeć, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy i wyłączamy palnik.
  4. Ostudzenie: Odstawiamy masę do ostygnięcia i zgęstnienia.
  5. Formowanie: Przelewamy masę do wyłożonej folią spożywczą foremki, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na min
  6. Umieszczanie w torcie: Gotową żelkę wkładamy do tortu o średnicy 2 cm większej niż żelka (np
Tort z frużeliną truskawkową i mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tort z frużeliną truskawkową i mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up