Golabki Wigilijne z Kaszą i Grzybami

Golabki Wigilijne z Kaszą i Grzybami to tradycyjna potrawa, która doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Połączenie delikatnych liści kapusty z aromatycznym farszem z kaszy i grzybów tworzy wyjątkowy smak. Przygotowanie tych gołąbków wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich przy stole.
Składniki
Przygotowanie
- Namocz 60 g suszonych grzybów w zimnej wodzie na całą noc.
- Przygotuj pół litra bulionu (lub wody) i ugotuj w nim 250 g kaszy jęczmiennej (grubej lub pęczaku) do wchłonięcia płynów.
- Obgotuj liście kapusty, zdejmując je po kilku minutach z garnka.
- Ugotuj namoczone grzyby do miękkości (około 40 minut).
- Posiekaj 0,5 kg kiszonej kapusty i cebulę w kostkę.
- Na patelni podsmaż cebulę z przyprawami (sól, pieprz, mielony kminek, majeranek).
- Dodaj przestudzone grzyby oraz kiszoną kapustę, smaż 10 minut.
- Wymieszaj farsz z ugotowaną kaszą, dopraw do smaku.
- Zawijaj farsz w liście kapusty i układaj w żaroodpornym naczyniu.
- Dolej pół szklanki bulionu, posól, przykryj i piecz w 180°C przez 1,5 godziny (odkryj na ostatnie 10 minut dla rumienienia).
- Przygotuj sos grzybowy z wody po gotowaniu grzybów, dodając śmietankę i zagęszczając mąką.
- Podawaj gołąbki z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Golabki Wigilijne z Kaszą i Grzybami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również