Indyk z warzywami w sosie

Indyk z warzywami w sosie to świetna propozycja na zdrowy i smaczny obiad. Soczyste mięso drobiowe połączone z różnorodnymi warzywami tworzy harmonijną całość, a aromatyczny sos podkreśla wszystkie smaki. Przygotowanie dania jest proste, a efekty zachwycą zarówno rodzinę, jak i gości. Oto przepis, który warto wypróbować.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 600 g indyka na kawałki.
  2. Pokrój 1 paprykę, 1 cebulę, 1 dużą ząbek czosnku oraz pół marchewki.
  3. Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni.
  4. Obsmaż indyka przez 5-7 minut, następnie dodaj warzywa i smaż 5 minut.
  5. Dodaj pół łyżki soli, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę ostrej.
  6. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj.
  7. Zalej około 0,5 l gorącej wody, zmniejsz ogień i przykryj, dusząc przez 20 minut.
  8. Po 20 minutach dodaj 100 ml śmietany i łyżeczkę masła.
  9. Podduś jeszcze 5 minut.
  10. Dopraw do smaku, ewentualnie dodaj kilka kropli magii.
  11. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem
Indyk z warzywami w sosie

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Indyk z warzywami w sosie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up