Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną to doskonałe połączenie delikatności biszkoptu, soczystych jabłek i lekkiej, puszystej śmietany. Ten przepis jest idealny na każdą okazję, łącząc w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem. Przygotuj się na eksplozję słodkości i aromatów, które zachwycą Twoich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 165°C (górna i dolna grzałka).
  2. Przygotuj blachę (28 cm x 37 cm) z papierem do pieczenia.
  3. Oddziel białka od żółtek, ubij białka z 120 g cukru na sztywną pianę.
  4. Dodawaj żółtka po kolei, dalej miksując.
  5. Przesiej i wmieszaj 100 g mąki tortowej oraz 30 g mąki ziemniaczanej.
  6. Wylej ciasto na blachę, piecz 30 minut (sprawdź patyczkiem).
  7. Obierz i zetrzyj 1,5 kg jabłek, wrzuć do garnka z masłem (50 g), cukrem (120 g) i sokiem z cytryny (100 ml).
  8. Gotuj jabłka, aż zmiękną, a następnie dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszany budyń.
  9. Wylej masę jabłkową na ostudzony biszkopt.
  10. Ubij 600 g śmietany kremówki z 60 g cukru pudru i śmietan-fixem, nałóż na jabłka.
  11. Wyrównaj powierzchnię i schłódź w lodówce przez minimum 2 godziny.
  12. Podawaj pokrojone, przechowuj w lodówce lub zamrażaj
Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jabłecznik na biszkopcie z bitą śmietaną, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up