Kompot z malin na zimę

Kompot z malin na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w słoikach. Przygotowanie tego napoju jest proste i satysfakcjonujące, a efekt końcowy pozwoli cieszyć się aromatycznymi malinami przez długie zimowe miesiące. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszny, orzeźwiający dodatek do wielu dań.
Składniki
Przygotowanie
- Wypłucz 1 kg malin i umieść je w garnku
- Dodaj 500 ml wody, zagotuj
- Gotuj maliny przez 1 minutę
- Przecedź maliny przez sitko, delikatnie mieszając
- Do czystego soku dodaj 600 g cukru i sok z cytryny (50 ml), dokładnie wymieszaj
- Gotuj syrop przez 10 minut, zbieraj pianę
- Gorący syrop rozlej do wyparzonych słoików, wytrzyj brzegi
- Zakręć mocno i odstaw do góry dnem na ściereczce
- Pasteryzuj słoiki w garnku z letnią wodą przez 30 minut (jeśli potrzebne)
- Po pasteryzacji odstaw słoiki do wystygnięcia
- Syrop malinowy gotowy! Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kompot z malin na zimę, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również