Kompot z malin na zimę

Kompot z malin na zimę to doskonały sposób na zachowanie smaku lata w słoikach. Przygotowanie tego napoju jest proste i satysfakcjonujące, a efekt końcowy pozwoli cieszyć się aromatycznymi malinami przez długie zimowe miesiące. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby stworzyć pyszny, orzeźwiający dodatek do wielu dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz 1 kg malin i umieść je w garnku
  2. Dodaj 500 ml wody, zagotuj
  3. Gotuj maliny przez 1 minutę
  4. Przecedź maliny przez sitko, delikatnie mieszając
  5. Do czystego soku dodaj 600 g cukru i sok z cytryny (50 ml), dokładnie wymieszaj
  6. Gotuj syrop przez 10 minut, zbieraj pianę
  7. Gorący syrop rozlej do wyparzonych słoików, wytrzyj brzegi
  8. Zakręć mocno i odstaw do góry dnem na ściereczce
  9. Pasteryzuj słoiki w garnku z letnią wodą przez 30 minut (jeśli potrzebne)
  10. Po pasteryzacji odstaw słoiki do wystygnięcia
  11. Syrop malinowy gotowy! Smacznego!
Kompot z malin na zimę

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kompot z malin na zimę, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up