Keks z Białek z Bakaliami

Przepis na Keks z Białek z Bakaliami to doskonały sposób na wykorzystanie pozostałych białek po pieczeniu. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek łączy w sobie różnorodne bakalie, tworząc smaczne połączenie smaków i tekstur. Idealny na rodzinne spotkania, święta lub jako słodka przekąska na co dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Namocz rodzynki w rumie i wodzie (50 ml rumu, 50 ml wody)
  2. Rozpuść 200 g masła, ostudź.
  3. Przesiej 400 g mąki
  4. Pokrój bakalie (400 g): marcepan, żurawina, daktyle, figi, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone morele, rodzynki.
  5. W misce wymieszaj bakalie z mąką.
  6. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 budyń (śmietankowy lub mąkę ziemniaczaną).
  7. Ubij 6 jajek z 100 g cukru przez 5 minut.
  8. Wymieszaj masę jajeczną z mąką, wlej masło, dodaj 3 łyżki jogurtu.
  9. Wylej ciasto do przygotowanej blachy (wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną).
  10. Piecz w 175°C przez 60-70 minut, do suchego patyczka.
  11. Po pieczeniu wystudź przed pokrojeniem
Keks z Białek z Bakaliami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Keks z Białek z Bakaliami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up