Jak i kiedy dodać koncentrat do bigosu?

Bigos, nazywany królem polskich potraw, zyskuje intensywność smaku dzięki koncentratowi. Kluczowe jest jednak, kiedy i jak go dodać. W odpowiednim momencie, w trakcie duszenia, koncentrat wzbogaca aromaty, harmonizując z kapustą i mięsem. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak uzyskać idealny bigos, łącząc te składniki.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój jedną główkę świeżej kapusty i dodaj kilogram kapusty kiszonej do dużego garnka.
- Dodaj suszone podgrzybki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, goździki, kminek i kość wołową.
- Posól i pieprz, aby kapusta puściła sok.
- Na patelni podsmaż pokrojoną szynkę, boczek i kiełbasę, następnie dodaj do garnka.
- Gotuj przez minimum 2 godziny.
- Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Jak i kiedy dodać koncentrat do bigosu?, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również