Sernik z Białą Czekoladą na Kruchym Spodzie

Sernik z Białą Czekoladą na Kruchym Spodzie to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatność serowego nadzienia z aksamitnym smakiem białej czekolady. Kruchy spód stanowi idealne uzupełnienie, wprowadzając przyjemną teksturę. Ten przepis z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości i sprawi, że chwile przy stole będą niezapomniane.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zimne masło (200 g) pokroić w kostkę, dodać przesianą mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i żółtko
  2. Podzielić ciasto na dwie części, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1,5 godziny w lodówce.
  3. Przygotować nadzienie: podgrzać 1/3 szklanki śmietanki 30% do lekkiego podgrzania, dodać pokruszoną białą czekoladę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia
  4. Ubić 4 jajka, dodać wystudzoną masę czekoladową, cukier waniliowy i twaróg
  5. Wyjąć pierwszą część ciasta z lodówki, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Przelać przygotowaną masę serową na spód.
  7. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzch.
  8. Piec w 170°C przez 55 minut (góra-dół).
  9. Po upieczeniu wystudzić i podać.
Sernik z Białą Czekoladą na Kruchym Spodzie

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik z Białą Czekoladą na Kruchym Spodzie, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up