Kotlety z Ciecierzycy z Piekarnika

Kotlety z ciecierzycy z piekarnika to doskonałe danie dla miłośników zdrowego jedzenia. Wykorzystując ciecierzycę jako bazę, stworzymy pożywne, wegetariańskie kotlety, które zaskoczą smakiem i chrupkością. Pieczenie zamiast smażenia pozwala na oszczędność kalorii, zachowując jednocześnie pełnię aromatów. Przygotujcie się na kulinarną podróż!
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj pół paczki ciecierzycy lub użyj z puszki.
- Zmiksuj ciecierzycę na papkę (dodaj wodę gotującą, jeśli zbyt sucha).
- Podsmaż 2 cebule z 4 ząbkami czosnku, dopraw solą i pieprzem.
- W misce połącz zmiksowaną ciecierzycę, cebulę, 1 jajko, i posiekaną pietruszkę (opcjonalnie).
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, kurkumą, i ewentualnie bułką tartą (3-4 łyżki).
- Wstaw masę do lodówki na chwilę.
- Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej.
- Smaż na oleju lub piecz w piekarniku na papierze do pieczenia.
- Podawaj na ciepło lub zimno, z sosem lub surówką.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kotlety z Ciecierzycy z Piekarnika, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również