Kotlety z Ciecierzycy z Piekarnika

Kotlety z ciecierzycy z piekarnika to doskonałe danie dla miłośników zdrowego jedzenia. Wykorzystując ciecierzycę jako bazę, stworzymy pożywne, wegetariańskie kotlety, które zaskoczą smakiem i chrupkością. Pieczenie zamiast smażenia pozwala na oszczędność kalorii, zachowując jednocześnie pełnię aromatów. Przygotujcie się na kulinarną podróż!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj pół paczki ciecierzycy lub użyj z puszki.
  2. Zmiksuj ciecierzycę na papkę (dodaj wodę gotującą, jeśli zbyt sucha).
  3. Podsmaż 2 cebule z 4 ząbkami czosnku, dopraw solą i pieprzem.
  4. W misce połącz zmiksowaną ciecierzycę, cebulę, 1 jajko, i posiekaną pietruszkę (opcjonalnie).
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, kurkumą, i ewentualnie bułką tartą (3-4 łyżki).
  6. Wstaw masę do lodówki na chwilę.
  7. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej.
  8. Smaż na oleju lub piecz w piekarniku na papierze do pieczenia.
  9. Podawaj na ciepło lub zimno, z sosem lub surówką.
Kotlety z Ciecierzycy z Piekarnika

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kotlety z Ciecierzycy z Piekarnika, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up