Krem z mrożonych truskawek i mascarpone

Krem z mrożonych truskawek i mascarpone to idealny sposób na orzeźwiający deser, który łączy w sobie słodycz owoców i delikatność serka mascarpone. Przygotowanie tego kremu jest proste i szybkie, a efekt zachwyca zarówno smakiem, jak i kolorem. Idealny na letnie przyjęcia czy jako słodkie zakończenie posiłku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Schłódź 250 g mascarpone i 250 g śmietanki 30%.
  2. Zmrożone truskawki (250 g) przekładaj do garnka, dodaj cukier puder (40 g) i 2 łyżki soku z cytryny.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż odparuje nadmiar wody (5-10 min).
  4. Zblenduj truskawki na gładko lub rozgnieć widelcem dla kawałków.
  5. Namocz 2 łyżeczki żelatyny w 5 łyżkach soku z truskawek.
  6. Połącz rozpuszczoną żelatynę z mus truskawkowym (ostudź, nie w lodówce).
  7. Ubij mascarpone ze śmietanką na sztywną, ale nie za sztywną masę.
  8. Stopniowo dodawaj mus truskawkowy do ubitych składników (mieszaj na niskich obrotach).
  9. Opcjonalnie dodaj 3 łyżeczki koncentratu z buraków dla intensywniejszego koloru.
  10. Krem gotowy do użycia w deserze lub torcie, nie wstawiaj do lodówki przy użyciu żelatyny.
Krem z mrożonych truskawek i mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Krem z mrożonych truskawek i mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up