Kruche ciasto z malinami i bezą

Kruche ciasto z malinami i bezą to połączenie delikatnego, kruchego spodu, soczystych owoców oraz lekkiej, słodkiej bezy. To niezwykle efektowny deser, idealny na każdą okazję. W tym przepisie pokażę, jak krok po kroku przygotować to klasyczne ciasto, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
- Ciasto kruche:
- Wymieszaj 180g mąki, 40g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli.
- Dodaj 3 żółtka, 130g zimnego masła (startego), siekaj składniki, zagniataj ciasto w kulę, owiń w folię, schładzaj 15 min w zamrażarce.
- Wyłóż formę papierem, wylep dno ciastem, nakłuj widelcem, schładzaj 30 min w lodówce.
- Piecz w 190°C przez 20 min na złoty kolor.
- Beza:
- Ubij 3 białka ze szczyptą soli na pianę, dodawaj 150g drobnego cukru, miksuj do uzyskania błyszczącej piany (5-6 min).
- Na koniec dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny, zmiksuj krótko.
- Rozprowadź na papierze, posyp płatkami migdałowymi, piecz w 120°C przez 15-20 min, następnie zmniejsz do 100°C i susz 1,20 godz.
- Galaretka:
- Rozpuść 3 galaretki malinowe w 800ml wrzątku, ostudź, dodaj 750g malin, wylej na schłodzone ciasto, włóż do lodówki do zastygnięcia.
- Bita śmietana:
- Ubij 500ml śmietany, dodaj 250g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz nasionka z laski wanilii.
- Na stężałej galaretce rozprowadź ubitą śmietankę, na wierzchu połóż bezę.
- Serwowanie: Podawaj schłodzone.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kruche ciasto z malinami i bezą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również