Kruche Ciasto z Malinami i Kruszonką

Kruche Ciasto z Malinami i Kruszonką to wyjątkowy deser, łączący delikatność kruchego spodu z soczystymi malinami i chrupiącą kruszonką. Jego przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania oraz letnie przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj 350 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 150 g cukru.
  2. Zetrzyj 250 g schłodzonego masła na tarce, dodaj 4 żółtka i zagnieć ciasto (mikserem lub ręcznie).
  3. Podziel ciasto na 2 części (większa i mniejsza), mniejszą część włóż do zamrażalnika.
  4. Wyłóż papierem blaszkę 25x30 cm, rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nią dno blaszki.
  5. Piecz w 170°C przez 20 minut, aż lekko się przyrumieni.
  6. Przygotuj nadzienie: pokrój 500 g truskawek i dodaj 200 g malin oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj.
  7. Na podpieczony spód wyłóż owoce.
  8. Zetrzyj zamrożoną część ciasta na owoce i piecz w 170°C przez 50 minut.
  9. Ostudź, wyjmij z blaszki i podawaj
Kruche Ciasto z Malinami i Kruszonką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kruche Ciasto z Malinami i Kruszonką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up