Kurczak po tajsku z ryżem

Kurczak po tajsku z ryżem to niezwykle aromatyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków azjatyckiej kuchni. Dzięki połączeniu soczystego kurczaka, świeżych warzyw i intensywnych przypraw, uzyskujemy wyjątkowe doznania kulinarne. W tej potrawie ryż odgrywa kluczową rolę, doskonale komponując się z wyrazistym sosem, tworząc jednocześnie sycącą całość.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój pierś z kurczaka w grubą kostkę.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz.
- Zamarynuj kurczaka na minimum 10 minut.
- Pokrój cebulę.
- Obtocz kurczaka w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzej olej (sezamowy/ orzechowy) i usmaż kurczaka z obu stron.
- Na pozostałym oleju podsmaż cebulę.
- Dodaj: 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu, 4 łyżki wody.
- Na koniec dodaj: 4 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu, garść sezamu.
- Zredukuj sos, wrzuć kurczaka, gotuj chwilę.
- Podawaj z ryżem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak po tajsku z ryżem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również