Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Kurczak w sosie śmietanowo-porowym to wyjątkowe danie, które łączy w sobie delikatność mięsa i kremową konsystencję sosu. Wykorzystanie porów nadaje potrawie subtelnej słodyczy, a śmietana wzbogaca smak i sprawia, że całość staje się aksamitna. To idealne danie na uroczysty obiad lub codzienny posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 filety kurczaka w plasterki
  2. Dopraw łyżeczką papryki, łyżeczką curry, solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.
  3. Dodaj 2 łyżki oliwy i wymieszaj
  4. Obierz 1 por, pokrój w talarki, posiekaj 1 cebulę w kostkę.
  5. Smaż kurczaka na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
  6. Dodaj cebulę, smaż, następnie dodaj pora i smaż kilka minut.
  7. Wlej 50 ml wody, 250 ml śmietanki 30%, dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj kurczaka, posyp natką pietruszki, duś 2-3 minuty.
  9. Podawaj i smakuj!
Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak w sosie śmietanowo-porowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up