Kurczak z warzywami na parze

Kurczak z warzywami na parze to zdrowe i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z chrupkością świeżych warzyw. Przygotowywane w parze, zachowuje cenne składniki odżywcze, a jego smak można wzbogacić różnorodnymi ziołami. To doskonały wybór na szybki, lecz wykwintny posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj filety z udźca kurczaka.
- Zetrzyj czosnek i skórkę z cytryny.
- Dopraw kurczaka solą, słodką papryką, pieprzem i skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny
- Odstaw kurczaka na 20 minut.
- Pokrój pora i marchewkę w słupki.
- Na talerzu rozłóż przyprawionego kurczaka, w środek ułóż warzywa, zwiń w roladki i zabezpiecz wykałaczką.
- Wyłóż parowar papierem do pieczenia, umieść w nim roladki i gotuj 5 minut.
- Po 5 minutach dodaj brokuła oraz pozostałe warzywa, posól i przykryj.
- Gotuj przez kolejne 20 minut.
- Podawaj roladki z brokułami, polewając roztopionym masłem z bułką tartą.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak z warzywami na parze, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również