Kurczak z warzywami na parze

Kurczak z warzywami na parze to zdrowe i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z chrupkością świeżych warzyw. Przygotowywane w parze, zachowuje cenne składniki odżywcze, a jego smak można wzbogacić różnorodnymi ziołami. To doskonały wybór na szybki, lecz wykwintny posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj filety z udźca kurczaka.
  2. Zetrzyj czosnek i skórkę z cytryny.
  3. Dopraw kurczaka solą, słodką papryką, pieprzem i skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny
  4. Odstaw kurczaka na 20 minut.
  5. Pokrój pora i marchewkę w słupki.
  6. Na talerzu rozłóż przyprawionego kurczaka, w środek ułóż warzywa, zwiń w roladki i zabezpiecz wykałaczką.
  7. Wyłóż parowar papierem do pieczenia, umieść w nim roladki i gotuj 5 minut.
  8. Po 5 minutach dodaj brokuła oraz pozostałe warzywa, posól i przykryj.
  9. Gotuj przez kolejne 20 minut.
  10. Podawaj roladki z brokułami, polewając roztopionym masłem z bułką tartą.
Kurczak z warzywami na parze

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Kurczak z warzywami na parze, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up