Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym to idealne danie dla osób poszukujących zdrowej i smacznej alternatywy na obiad. Dzięki zastosowaniu chudego mięsa indyka oraz aromatycznego sosu pomidorowego, danie jest nie tylko lekkie, ale także pełne witamin i minerałów. Przygotowanie tych pulpetów jest proste i szybkie, co sprawia, że jest to znakomity wybór na codzienny posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj włoszczyznę w wodzie na wywar.
- Mięso z indyka rozdrobnij w misce.
- Dodaj jajko, namoczoną i zmieloną bułkę (lub kaszę) oraz posiekany koperek, czosnek, sól i pieprz.
- Wymieszaj składniki, formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Gotuj pulpety w wywarze przez 10-12 minut.
- W osobnym naczyniu wymieszaj śmietankę z mąką i odrobiną octu.
- Rozcieńcz mieszankę gorącym wywarem, dodaj do gotującego bulionu.
- Dodaj majeranek i zimne masło do sosu, wymieszaj.
- Na koniec dodaj więcej kopru do sosu, podgrzewaj 2 minuty.
- Podawaj pulpety z sosem z pieczywem, ryżem lub warzywami
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Lekkostrawne pulpety z indyka w sosie pomidorowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również