Makaron z brokułami i mascarpone

Makaron z brokułami i mascarpone to danie, które łączy świeżość warzyw z kremową konsystencją sosu. Idealne na szybki obiad, wykorzystuje delikatny smak brokułów, wzbogacony o aksamitne mascarpone. To połączenie nie tylko zachwyca podniebienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych. Przekonaj się sam, jak łatwo przygotować ten smakowity posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 300 g makaronu penne w osolonej wodzie (około 8 minut).
  2. W międzyczasie, przygotuj brokuła na parze przez 3-4 minuty lub ugotuj w wodzie.
  3. Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy, dodaj1 drobno posiekaną cebulę, zeszklij.
  4. Dodaj 4 zmiażdżone ząbki czosnku, smaż chwilę.
  5. Wlej 200 ml śmietany, wymieszaj.
  6. Przenieś odcedzony makaron do patelni, dodaj ugotowanego brokuła.
  7. Wlej trochę wody z gotowania makaronu, mieszaj.
  8. Dodaj świeżo mielony pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
  9. Stopniowo dodaj 100 g startego sera cheddar, mieszaj do rozpuszczenia.
  10. Podawaj od razu, najlepsze na gorąco.
Makaron z brokułami i mascarpone

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Makaron z brokułami i mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up