Śledzie z żurawiną i smażoną cebulą

Śledzie z żurawiną i smażoną cebulą to wyjątkowe danie, które łączy tradycję z nowoczesnością. Wykorzystując świeże śledzie, słodką żurawinę i chrupiącą cebulę, stworzymy harmonijną kompozycję smakową. To doskonała propozycja na wszelkie uroczystości oraz świąteczne spotkania, wzbogacająca stół wyjątkowym aromatem i kolorem.
Składniki
Przygotowanie
- Namocz 7 płatów śledziowych w wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
- Żurawinę zamocz w soku cytrynowym, jeśli jest twarda.
- Osącz płaty śledziowe na sicie.
- Posiekaj cebulę i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia.
- Dodaj zioła: 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej, oraz szczyptę soli.
- Po wystudzeniu, dodaj 2 łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny i żurawinę.
- Wlej 150 ml oleju rzepakowego.
- Pokrój śledzie, dodaj do mieszanki, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 7-8 godzin (najlepiej na noc).
- Podawaj schłodzone.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Śledzie z żurawiną i smażoną cebulą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również