Marcinek: Ciasto na Dużą Blachę

Marcinek to klasyczne ciasto, które zachwyca swoją delikatnością i niezwykłym smakiem. Przygotowywane na dużą blachę, idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia oraz uroczystości. W tej wersji łączymy biszkopt, krem oraz pyszne dodatki, tworząc oszałamiające połączenie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Składniki
Przygotowanie
- Ucieraj masło z cukrem pudrem i nasionkami wanilii.
- Do kwaśnej śmietanki dodaj pół łyżeczki sody.
- Dodawaj po kolei jajka, żółtka, sól, skórkę z cytryny i mąkę
- Owiń ciasto w folię, schłódź w lodówce przez 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj konfiturę żurawinową, mieszając żurawinę z cukrem na patelni.
- Rozgrzej piekarnik do 185°C, wałkuj ciasto na placki (2-3 mm) i piecz do złotego koloru (około 15 placków).
- Ubij śmietankę 36% z kwaśną śmietanką, dodaj cukier puder oraz sok i skórkę z cytryny.
- Przełóż placki kremem i konfiturą, nałożone na siebie.
- Oprósz boki pokruszonym ciastem
- Dekoruj żurawiną i kakao, schłódź w lodówce przed podaniem.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Marcinek: Ciasto na Dużą Blachę, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również