Pesto z bazylii na zimę

Pesto z bazylii na zimę to doskonały sposób na zachowanie świeżości aromatycznych ziół w chłodniejszych miesiącach. Przygotowanie tego sosu jest proste i szybkie, a efektem jest intensywny smak bazylii, który doskonale komponuje się z makaronem, sałatkami czy jako dodatek do kanapek. Zapraszam do odkrycia tego pysznego przepisu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zbierz świeże liście bazylii i dobrze osusz.
  2. Obierz ząbki czosnku (1 główka) i pokrój na pół.
  3. Do blendera wrzuć bazylię, czosnek, ½ łyżeczki soli oraz połowę oleju.
  4. Blenduj, dodawaj stopniowo więcej bazylii i oleju, miksuj na gładką masę.
  5. Sprawdź smak, dodaj więcej soli, jeśli potrzebne.
  6. Przełóż do słoiczka, pozostaw trochę miejsca na olej.
  7. Zalej olejem na wierzchu, zakręć słoik.
  8. Przechowuj w lodówce
  9. Gotowe! Używaj w sosach, do marynowania mięs lub jako dodatek do kanapek.
Pesto z bazylii na zimę

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pesto z bazylii na zimę, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up