Pieczona kiełbasa z cebulą i ziemniakami

Pieczona kiełbasa z cebulą i ziemniakami to klasyczne danie, które łączy smakowite składniki w prosty sposób. Kiełbasa, zachowując swoje naturalne soki, doskonale współgra z karmelizowaną cebulą i pieczonymi ziemniakami. To idealna propozycja na rodzinną kolację, gdzie każdy kęs przynosi satysfakcję i wprowadza do kuchni domowy klimat.

Składniki

Przygotowanie

  1. Naciąć kiełbasę wzdłuż, lekko naciąć skórkę.
  2. Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym.
  3. Smażyć kiełbasę z obu stron, aż będzie rumiana (około 10-15 min).
  4. Pokroić cebulę w pióra, dodać na patelnię po usmażeniu kiełbasy.
  5. Przyprawić cebulę solą, pieprzem, cukrem, papryką, i koncentratem pomidorowym, smażyć 15 min.
  6. Dodać wodę z ziemniaków i masło, dusić kiełbasę z cebulą przez 15-20 min.
  7. Ugotować ziemniaki, odsączyć, dodać masło, śmietanę, musztardę i rozgnieść.
  8. Pokroić szczypiorek.
  9. Podawać ziemniaki, kiełbasę i cebulę, posypać szczypiorkiem
Pieczona kiełbasa z cebulą i ziemniakami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pieczona kiełbasa z cebulą i ziemniakami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up