Pierogi z Mięsem i Soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą to połączenie tradycyjnego polskiego smaku z nutą zdrowia. Ten przepis łączy delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem, które składa się z mielonego mięsa i odżywczej soczewicy. Idealne na rodzinne spotkania, te pierogi zachwycą zarówno miłośników mięsa, jak i wegetarian. Przygotowanie ich to sztuka, która dostarczy radości na każdym etapie.
Składniki
Przygotowanie
- Przepłucz 250 g zielonej soczewicy.
- Gotuj soczewicę w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok
- Wystudzić ugotowaną soczewicę.
- Zmiel soczewicę w Thermomixie lub maszynce tak, aby pozostały małe kawałki.
- Podsmaż dużą cebulę pokrojoną w kostkę na oleju; dodaj do zmielonej soczewicy.
- Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj ciasto: wymieszaj 550 g mąki, 300 g ciepłej wody, 0,5 łyżeczki soli, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek; wyrabiaj przez 2 minuty.
- Owiń ciasto w folię, aby nie wyschło.
- Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki, nakładaj łyżeczkę farszu, sklejaj pierogi.
- Ugotuj pierogi w osolonej wodzie (gotuj do wypłynięcia).
- Podawaj z cebulką lub ulubionymi dodatkami.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Pierogi z Mięsem i Soczewicą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również