Czeski placek z masą budyniową

Czeski placek z masą budyniową to pyszny, tradycyjny deser, który zachwyca bogactwem smaku i kremową konsystencją. Składa się z puszystego ciasta, które doskonale komponuje się z delikatną masą budyniową. Idealny na każdą okazję, z pewnością zaspokoi podniebienia miłośników słodkości. Przygotowanie go jest łatwe i satysfakcjonujące.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać miód w małym garnku, dodać mleko.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i sodą.
  3. Dodać schłodzony miód z mlekiem, pokrojone masło, 2 jajka i ekstrakt waniliowy, wyrobić elastyczne ciasto.
  4. Podzielić ciasto na 4 równe części.
  5. Rozwałkować pierwszą część i ułożyć na dnie formy.
  6. W rondlu roztopić masło, miód, dodać cukier i posiekane orzechy pekan
  7. Rozwałkować kolejne 3 części ciasta, piec w 175°C: pierwsza 10 minut, pozostałe krócej.
  8. Przygotować krem: zmiksować mascarpone, butterscotch, mielone orzechy pekan, rum i pastę waniliową.
  9. Składać ciasto: pierwsza warstwa z dżemem śliwkowym, warstwa kremu, następne warstwy według uznania.
  10. Odstawić na 2 dni w lodówkę.
  11. Podawać w temperaturze pokojowej
Czeski placek z masą budyniową

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Czeski placek z masą budyniową, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up