Placek z rabarbarem na oleju

Placek z rabarbarem na oleju to niezwykle wilgotne i aromatyczne ciasto, które zachwyca każdego miłośnika wypieków. Wykorzystując rabarbar, nadajemy mu charakterystyczną kwaskowatość, a olej sprawia, że ciasto jest puszyste i doskonale utrzymuje świeżość. Przygotowanie tego wypieku jest proste, a efekt końcowy – pyszny.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce przelej 180 g jogurtu naturalnego.
  2. Używając kubeczka od jogurtu, dodaj 3 kubeczki mąki pszennej, 1 kubeczek cukru, cukier waniliowy i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Dodaj 3 całe jajka oraz 1 kubeczek oleju (rzepakowego).
  4. Mieszaj składniki łyżką do połączenia.
  5. Przełóż ciasto do blaszki 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
  6. Ułóż na wierzchu pokrojony rabarbar.
  7. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła, aż powstaną kuleczki.
  8. Posyp kruszonką owoce.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut (sprawdź, czy ciasto jest dobrze upieczone).
  10. Smacznego!
Placek z rabarbarem na oleju

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placek z rabarbarem na oleju, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up