Placek z rabarbarem na oleju

Placek z rabarbarem na oleju to niezwykle wilgotne i aromatyczne ciasto, które zachwyca każdego miłośnika wypieków. Wykorzystując rabarbar, nadajemy mu charakterystyczną kwaskowatość, a olej sprawia, że ciasto jest puszyste i doskonale utrzymuje świeżość. Przygotowanie tego wypieku jest proste, a efekt końcowy – pyszny.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce przelej 180 g jogurtu naturalnego.
- Używając kubeczka od jogurtu, dodaj 3 kubeczki mąki pszennej, 1 kubeczek cukru, cukier waniliowy i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodaj 3 całe jajka oraz 1 kubeczek oleju (rzepakowego).
- Mieszaj składniki łyżką do połączenia.
- Przełóż ciasto do blaszki 20x30 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm.
- Ułóż na wierzchu pokrojony rabarbar.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła, aż powstaną kuleczki.
- Posyp kruszonką owoce.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut (sprawdź, czy ciasto jest dobrze upieczone).
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Placek z rabarbarem na oleju, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również