Proste ciasto czekoladowe z mascarpone

Proste ciasto czekoladowe z mascarpone to idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy pragną szybko i łatwo przygotować wyjątkowy deser. To ciasto łączy w sobie głębię smaku czekolady z kremowym mascarpone, tworząc harmonijną kompozycję. Jego delikatna struktura oraz intensywny aromat zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Podgrzej 150 g oleju, 125 ml wody, 80 g cukru i 30 g kakao na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, odstaw do wystudzenia
- Ubij 5 białek z szczyptą soli na sztywno, dodawaj 100 g cukru, ubijaj jeszcze 4-5 minut
- Dodaj 5 żółtek, miksuj krótko
- Wlej wystudzoną masę kakaową, delikatnie wymieszaj
- Wymieszaj 225 g mąki, 5 g proszku do pieczenia i 3 g sody, dodaj do masy w dwóch/trzech partiach, delikatnie mieszając
- Przelej ciasto do blaszki 24×35 cm wyłożonej papierem, piecz 40 min w 180°C (lub 165°C z termoobiegiem)
- Po wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
- Krem:
- Rozpuść 20 g żelatyny w 80 ml gorącej wody
- Wymieszaj 300 g serków homogenizowanych z żelatyną
- Ubij 1 l śmietanki z 3-4 łyżkami cukru pudru, dodaj serki i krótko wymieszaj
- Składanie:
- Nasącz pierwszy blat ponczem (125 ml soku z czarnej porzeczki i wody)
- Nałóż dżem z czarnej porzeczki (około 280-320 g), następnie połowę kremu
- Przykryj drugim blatem, nasącz resztą ponczu, nałóż dżem i resztę kremu
- Na wierzchu zetrzyj 50 g czekolady mlecznej i 50 g gorzkiej
- Wstaw do lodówki na min
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Proste ciasto czekoladowe z mascarpone, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również