Przepis na drożdżówki z truskawkami

Przygotowanie drożdżówek z truskawkami to doskonała okazja, aby wprowadzić świeże, letnie smaki do naszej kuchni. Ten przepis jest prosty, a jednocześnie pozwala na wykreowanie puszystych, słodkich bułeczek, które z pewnością zachwycą każdego. Kluczowym składnikiem są świeże truskawki, które doskonale komponują się z aromatem drożdżowego ciasta.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj rozczyn: wlej 0,5 szklanki letniego mleka, dodaj 30 g pokruszonych drożdży, 1 łyżkę cukru i 1 łyżeczkę mąki
  2. W dużej misce ubij 3 żółtka z 0,5 szklanki cukru
  3. Wsyp 0,5 kg mąki pszennej, wyrabiaj ciasto (podczas potrzeby podsypuj mąką)
  4. Podziel ciasto na 16 równych części
  5. Rozplaszcz kawałki ciasta, nałóż nadzienie, sklej i formuj bułeczki
  6. Nagrzej piekarnik do 180°C
  7. Piecz 20 min, aż się zarumienią
Przepis na drożdżówki z truskawkami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na drożdżówki z truskawkami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up