Przepis na ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą to wyjątkowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek. Ta szybka w przygotowaniu przekąska łączy chrupiącą teksturę ogórków z wyrazistym smakiem musztardy, tworząc doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek czy grillowanych potraw. Pozwólcie, że przeprowadzę was przez ten prosty przepis.
Składniki
Przygotowanie
- Zalewa: Wymieszaj 1 l wody, 250 ml octu, 1,5 szklanki cukru, 3 płaskie łyżki soli; podgrzej do wrzenia.
- Przyprawy: Dodaj do zalewy 3 łyżki gorczycy, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 5 łyżek musztardy.
- Słoiki: Na dnie słoików umieść 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 1-2 łyżeczki gorczycy i 1-2 listki laurowe.
- Ogórki: Pokrój ogórki w ćwiartki, ciasno ułóż w słoikach i zalej przygotowaną zalewą.
- Pasteryzacja: Gotuj słoiki w garnku z wodą przez 15 minut lub w piekarniku w 130°C przez 20 minut.
- Chłodzenie: Odstaw słoiki do góry nogami do ostygnięcia
- Odstaw: Odczekaj 2 tygodnie przed spożyciem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na ogórki z musztardą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również