Przepis na ogórki z musztardą

Ogórki z musztardą to wyjątkowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek. Ta szybka w przygotowaniu przekąska łączy chrupiącą teksturę ogórków z wyrazistym smakiem musztardy, tworząc doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek czy grillowanych potraw. Pozwólcie, że przeprowadzę was przez ten prosty przepis.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zalewa: Wymieszaj 1 l wody, 250 ml octu, 1,5 szklanki cukru, 3 płaskie łyżki soli; podgrzej do wrzenia.
  2. Przyprawy: Dodaj do zalewy 3 łyżki gorczycy, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 5 łyżek musztardy.
  3. Słoiki: Na dnie słoików umieść 3-4 kulki ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 1-2 łyżeczki gorczycy i 1-2 listki laurowe.
  4. Ogórki: Pokrój ogórki w ćwiartki, ciasno ułóż w słoikach i zalej przygotowaną zalewą.
  5. Pasteryzacja: Gotuj słoiki w garnku z wodą przez 15 minut lub w piekarniku w 130°C przez 20 minut.
  6. Chłodzenie: Odstaw słoiki do góry nogami do ostygnięcia
  7. Odstaw: Odczekaj 2 tygodnie przed spożyciem
Przepis na ogórki z musztardą

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Przepis na ogórki z musztardą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up