Risotto z Kurczakiem, Pieczarkami i Papryką

Risotto z kurczakiem, pieczarkami i papryką to pyszne danie, które łączy kremową konsystencję ryżu arborio z intensywnymi smakami. Idealne na rodzinny obiad lub specjalną okazję, to danie cieszy nie tylko podniebienie, ale też oczy. Przygotowanie risotta wymaga cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Pieczarki pokrój w półplasterki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i szklij.
  4. Dodaj pieczarki, smaż przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.
  5. Wsyp surowy ryż, podsmażaj przez kilka sekund, mieszając.
  6. Stopniowo dodawaj gorący bulion, każdą porcję po wchłonięciu przez ryż.
  7. Gotuj przez około 20 minut, mieszając, dopraw do smaku.
  8. Zdejmij z ognia, dodaj starty parmezan, wymieszaj.
  9. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Risotto z Kurczakiem, Pieczarkami i Papryką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Risotto z Kurczakiem, Pieczarkami i Papryką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up