Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i fetą

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i fetą to eleganckie danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym smakiem serów i ziół. Przygotowanie tej rolady wymaga staranności, ale efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. To idealna propozycja na rodzinne uroczystości oraz wyjątkowe okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbij pierś indyka, aby uzyskać prostokątny kształt.
  2. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 20-30 minut.
  3. W misce zmieszaj mięso mielone z jajkiem i pieprzem, wyrób na gładką masę.
  4. Na folii spożywczej ułóż pierś indyka, posyp tymiankiem.
  5. Rozprowadź mięso mielone, zostawiając 5 cm brzegu
  6. ściśle zwiń roladę, końce wciskając do środka.
  7. Zawiń w folię spożywczą, a potem w folię aluminiową.
  8. Umieść roladę w metalowym naczyniu z wodą (1/3 wysokości rolady).
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 1h 15min.
  10. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia, przechowuj w lodówce.
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i fetą

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i fetą, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up