Roladki ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Roladki ze szpinakiem w sosie śmietanowym to eleganckie danie, które łączy w sobie delikatność i smak. Wypełnione świeżym szpinakiem, serem ricotta i przyprawami, roladki zaspokoją nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Polewane aksamitnym sosem śmietanowym, stanowią idealne połączenie dla miłośników kuchni wegetariańskiej. Przygotowanie ich jest proste, a efekt zaskakuje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Posiekaj czosnek i papryczkę chili.
  2. Rozgrzej patelnię z masłem i oliwą, dodaj czosnek i chili.
  3. Dodaj oczyszczony szpinak, smaż przez 1-2 minuty.
  4. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.
  5. Rozłóż piersi z kurczaka na folii, przypraw solą i pieprzem.
  6. Na kurczaku umieść przestudzony szpinak, zroluj w folię aluminiową.
  7. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-40 minut.
  8. W międzyczasie, na patelni z masłem podsmaż pokrojoną cebulę.
  9. Dodaj gorgonzolę, mieszaj do rozpuszczenia, wlej wywar z kurczaka i śmietankę, dopraw.
  10. Pokrój roladki na plastry, podawaj z sosem gorgonzolowym
Roladki ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Roladki ze szpinakiem w sosie śmietanowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up