Sernik na herbatnikach z kajmakiem

Sernik na herbatnikach z kajmakiem to wyjątkowy deser, łączący delikatność sera twarogowego z chrupkością herbatników i słodyczą kajmaku. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, zachwycając gości swoją teksturą i smakiem. Przygotuj się na kulinarną przyjemność!
Składniki
Przygotowanie
- Wyłóż dno blachy (20x30 cm) herbatnikami.
- W misce wymieszaj 1 kg sera, 4 jajka, 100 g miękkiego masła, 3 budynie, cukier waniliowy i 1 puszkę kajmaku.
- Podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
- Wylej połowę masy na herbatniki, dodaj owoce (maliny, borówki) i przykryj resztą masy.
- Układaj kolejne warstwy herbatników i owoców.
- Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 20-30 minut.
- Ubij 700 ml śmietanki z 2 łyżkami cukru i 2 śmietan-fixami.
- Wyłóż ubitą śmietankę na schłodzone ciasto.
- Posyp wierzch wiórkami czekolady i migdałami.
- Schładzaj w lodówce przez dodatkowe 30 minut przed krojeniem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na herbatnikach z kajmakiem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również