Sernik na herbatnikach z kajmakiem

Sernik na herbatnikach z kajmakiem to wyjątkowy deser, łączący delikatność sera twarogowego z chrupkością herbatników i słodyczą kajmaku. Jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, zachwycając gości swoją teksturą i smakiem. Przygotuj się na kulinarną przyjemność!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyłóż dno blachy (20x30 cm) herbatnikami.
  2. W misce wymieszaj 1 kg sera, 4 jajka, 100 g miękkiego masła, 3 budynie, cukier waniliowy i 1 puszkę kajmaku.
  3. Podgrzewaj masę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu.
  4. Wylej połowę masy na herbatniki, dodaj owoce (maliny, borówki) i przykryj resztą masy.
  5. Układaj kolejne warstwy herbatników i owoców.
  6. Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 20-30 minut.
  7. Ubij 700 ml śmietanki z 2 łyżkami cukru i 2 śmietan-fixami.
  8. Wyłóż ubitą śmietankę na schłodzone ciasto.
  9. Posyp wierzch wiórkami czekolady i migdałami.
  10. Schładzaj w lodówce przez dodatkowe 30 minut przed krojeniem
Sernik na herbatnikach z kajmakiem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na herbatnikach z kajmakiem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up