Ryż z krewetkami i warzywami

Ryż z krewetkami i warzywami to wykwintne danie, które łączy w sobie delikatność owoców morza z kolorową gamą świeżych warzyw. Idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje, oferuje bogactwo smaków i aromatów. Przygotowując je, zwracaj uwagę na jakość składników i odpowiednie przyprawienie, aby maksymalnie wydobyć ich potencjał.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż: 1 część ryżu i 2 części wody, posól, gotuj 16-18 minut.
  2. Przypraw krewetki: 1 łyżeczka czerwonej papryki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wymieszaj.
  3. Smaż krewetki na rozgrzanej patelni, aż się zrumienią, odkładaj na talerz.
  4. Na tej samej patelni zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj 3 ząbki czosnku.
  5. Dodaj trochę białego wina, gotuj do redukcji.
  6. Dodaj pokrojoną papryczkę, masło i przypraw solą oraz pieprzem.
  7. Włóż krewetki do sosu, gotuj 2-3 minuty.
  8. Podawaj ryż, na to krewetki z sosem
Ryż z krewetkami i warzywami

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ryż z krewetkami i warzywami, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up