Deser z mascarpone w pucharku

Deser z mascarpone w pucharku to delikatna i elegancka propozycja, idealna na wszelkie okazje. Łączy w sobie kremową konsystencję sera mascarpone z owocowymi nutami, co sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale i efektowny wizualnie. Przygotowanie tego deseru jest szybkie i proste, a każdy krok podkreśla jego smakowitość.
Składniki
Przygotowanie
- Zmiksuj 200g mango z 2 łyżkami cukru do gładkości; zarezerwuj 50g puree.
- W rondlu połącz 2 łyżki cukru, 4 łyżki skrobi kukurydzianej, 300ml mleka, dobrze wymieszaj bez grudek.
- Dodaj 150g puree z mango, mieszaj na średnim ogniu, aż zgęstnieje (około 5 minut).
- Wlej do filiżanek i pozwól ostygnąć.
- Zmiażdż 100g ciasta waniliowego/babeczek i odłóż na bok.
- Ubij 200ml śmietanki z 2 łyżkami cukru na sztywne szczyty; delikatnie wymieszaj z zarezerwowanym puree mango.
- Warstwuj krem z mango i pokruszone ciasto; udekoruj kawałkami mango.
- Schładzaj w lodówce przez 1 godzinę przed podaniem
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Deser z mascarpone w pucharku, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również