Schabowy z Piekarnika z Serem

Schabowy z Piekarnika z Serem to wyjątkowa odsłona tradycyjnego kotleta schabowego. Delikatne mięso, obtoczone w chrupiącej panierce, łączy się z roztopionym serem, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowany w piekarniku, danie zyskuje na soczystości, a jednocześnie jest prostsze w przygotowaniu, idealne na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule w piórka, umieść w miseczce.
  2. Dodaj 1 łyżkę majonezu, sól i pieprz, wymieszaj.
  3. Pokrój pomidora w plastry.
  4. W drugiej misce połącz 2 łyżki jogurtu/śmietany, 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę ketchupu, wymieszaj.
  5. Schab pokrój na plastry o grubości 1,5 cm, nacinaj, posyp solą i pieprzem.
  6. Ułóż kotlety na blaszce, posmaruj marynatą, nałóż plaster pomidora i cebulę.
  7. Przykryj folią aluminiową i piecz w 200°C przez 50 minut (góra-dół).
  8. Po 30 minutach zdejmij folię, a po 50 minutach dodaj plastry mozzarelli lub starty ser.
  9. Piecz dodatkowe 5 minut
Schabowy z Piekarnika z Serem

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Schabowy z Piekarnika z Serem, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up