Ciasto Orzechowo-Kokosowe Siostry Anastazji

Ciasto Orzechowo-Kokosowe Siostry Anastazji to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie bogaty smak orzechów z delikatnością kokosu. Idealne na każdą okazję, zaskakuje zarówno aromatem, jak i teksturą. Przygotowanie tego ciasta wymaga staranności, ale efekty są niezwykle satysfakcjonujące. Oto przepis, który przybliży Cię do doskonałości.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij białka z solą, dodaj cukier i żółtka
- Wmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia
- Piecz biszkopt w 150°C przez 25 minut
- Do masy budyniowej: wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mąkę i mleko (pół szklanki)
- Gotuj resztę mleka, po zagotowaniu dodaj masę budyniową, mieszaj do zgęstnienia
- Ubij białka na masę orzechową, dodaj cukier, mąkę i mielone orzechy; piecz w 180°C przez 30 minut
- Ucieraj masło, dodaj schłodzony budyń
- Złóż ciasto: biszkopt, masa budyniowa, masa orzechowa, reszta budyniu, druga część biszkoptu
- Przygotuj polewę: rozpuść masło, dodaj kakao, mąkę i mleko, a następnie żelatynę
- Polej ciasto polewą, ozdób orzechami i wiórkami kokosowymi
- Schłodź w lodówce przez noc
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Ciasto Orzechowo-Kokosowe Siostry Anastazji, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również