Sernik na zimno z mleka, jajek i śmietany

Sernik na zimno z mleka, jajek i śmietany to delikatny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Łącząc kremowy ser z lekkością śmietany oraz bogatym smakiem jajek, uzyskujemy harmonijną całość. Ten przepis pozwala na stworzenie wyjątkowej słodkości, która zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
- Żelatynę (2-3 łyżki) wymieszaj z 1/3 szklanki gorącej wody, odstaw na bok do napęcznienia.
- Wbij 5 jajek, lekko wymieszaj, odstaw.
- Rozpuść 200 g masła w garnku, dodaj 2/3 szklanki erytrytolu i sok z połowy cytryny.
- Dodaj 1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka), wymieszaj na gładką masę, podgrzewając.
- Dolej 1 łyżkę ekstraktu waniliowego i wymieszaj.
- Dodaj jajka, mieszaj, podgrzewaj, aż masa zacznie bulgotać.
- Zdejmij z ognia, odstaw do ostygnięcia; co chwilę mieszaj.
- Gdy masa lekko przestygnie, dodaj rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj.
- Przygotuj spód: wymieszaj 5 łyżek mąki migdałowej, 2-3 łyżki nasion konopi, 1 łyżeczkę przyprawy korzennej, 2 łyżki erytrytolu, 1 łyżeczkę kakao.
- Wsyp mieszankę do natłuszczonej tortownicy (24 cm), wyrównaj.
- Wylej część masy serowej, odstaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.
- Wlej resztę masy, wyrównaj, wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Przygotuj posypkę: wymieszaj 1 łyżeczkę kakao i 0.5 łyżeczki przyprawy korzennej, posyp sernik.
- Pokrój i podawaj
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik na zimno z mleka, jajek i śmietany, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również