Sernik z Jogurtów Greckich w Dużej Blasze

Sernik z jogurtów greckich w dużej blasze to doskonały deser, łączący w sobie delikatność jogurtu i bogaty smak serka. Idealny na większe spotkania, łatwy do krojenia i serwowania. W tym przepisie pokażę, jak przygotować aksamitną masę serową, która zachwyci każdego. Zaczynamy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ucieraj 5 żółtek z 3/4 szklanki cukru pudru.
  2. Dodaj 200 g miękkiego masła, wymieszaj.
  3. Wsyp 3 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wyrób ciasto półkruche.
  4. Wyłóż blaszkę (25x35 cm) papierem do pieczenia, rozłóż większą część ciasta na dnie.
  5. Ubij białka z 1/2 szklanki cukru i 1 cukrem waniliowym.
  6. Stopniowo dodawaj 800 g jogurtu greckiego i 2 budynie waniliowe, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  7. Wylej masę jogurtową na ciasto, można dodać dżem (np
  8. Zetrzyj pozostałe ciasto na wierzch.
  9. Piecz przez 45 min w 180°C (zmniejszyć do 175°C, jeśli się przypieka).
  10. Studź przy uchylonych drzwiczkach przez około 1 godzinę.
  11. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Sernik z Jogurtów Greckich w Dużej Blasze

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik z Jogurtów Greckich w Dużej Blasze, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up