Sernik z Jogurtów Greckich w Dużej Blasze

Sernik z jogurtów greckich w dużej blasze to doskonały deser, łączący w sobie delikatność jogurtu i bogaty smak serka. Idealny na większe spotkania, łatwy do krojenia i serwowania. W tym przepisie pokażę, jak przygotować aksamitną masę serową, która zachwyci każdego. Zaczynamy!
Składniki
Przygotowanie
- Ucieraj 5 żółtek z 3/4 szklanki cukru pudru.
- Dodaj 200 g miękkiego masła, wymieszaj.
- Wsyp 3 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wyrób ciasto półkruche.
- Wyłóż blaszkę (25x35 cm) papierem do pieczenia, rozłóż większą część ciasta na dnie.
- Ubij białka z 1/2 szklanki cukru i 1 cukrem waniliowym.
- Stopniowo dodawaj 800 g jogurtu greckiego i 2 budynie waniliowe, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Wylej masę jogurtową na ciasto, można dodać dżem (np
- Zetrzyj pozostałe ciasto na wierzch.
- Piecz przez 45 min w 180°C (zmniejszyć do 175°C, jeśli się przypieka).
- Studź przy uchylonych drzwiczkach przez około 1 godzinę.
- Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sernik z Jogurtów Greckich w Dużej Blasze, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również