Śledzie Zielone w Zalewie Pomidorowo-Octowej

Śledzie Zielone w Zalewie Pomidorowo-Octowej to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywność smaku ryb z orzeźwiającą kwasowością pomidorów i octu. Ten przepis, idealny na świąteczny stół lub jako przystawka, zachwyca nie tylko smakiem, ale także apetycznym wyglądem. Przygotowanie ich jest proste, a efekt murowany.

Składniki

Przygotowanie

  1. Myjemy i przecinamy śledzie na połówki.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Panierujemy w jajku z mlekiem i mące.
  4. Smażymy na złoto z obu stron.
  5. Cebulę podsmażamy na oleju, aż zmięknie, przyprawiamy solą.
  6. W słoikach układamy filety, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
  7. W garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy 2 łyżki soli, 6 łyżek cukru, 1 szklankę octu, 1 szklankę przecieru pomidorowego.
  8. Nalewamy wrzącą zalewę do słoików, zakręcamy.
  9. Odkładamy do ostygnięcia
  10. Przechowujemy w chłodnym miejscu przez 2-3 miesiące.
Śledzie Zielone w Zalewie Pomidorowo-Octowej

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Śledzie Zielone w Zalewie Pomidorowo-Octowej, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up