Sok z buraka na zimę

Sok z buraka na zimę to doskonały sposób na zachowanie zdrowotnych właściwości tego warzywa przez wiele miesięcy. Przygotowanie go wymaga jedynie kilku składników i odpowiednich technik, co pozwala uzyskać intensywnie kolorowy, pełen smaku napój. Oto przepis, który pozwoli Ci cieszyć się buraczanym sokiem każdej zimy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Buraki umyj i obierz.
  2. Pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości.
  3. Zblenduj buraki na gładką masę.
  4. Przeciśnij przez sito, aby uzyskać sok.
  5. Sok zagotuj, dodaj sól i ewentualnie przyprawy (np
  6. Przygotuj słoiki umyj i wyparz.
  7. Napełnij słoiki gorącym sokiem, zostawiając wolne miejsce.
  8. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15-20 minut.
  9. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia
  10. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sok z buraka na zimę

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Sok z buraka na zimę, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Przetwory.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up