Szarlotka królewska na kruchym cieście

Szarlotka królewska na kruchym cieście to klasyczne ciasto, które łączy w sobie delikatność wypieku z wyrazistym smakiem jabłek. Oferuje idealne połączenie słodyczy i lekko kwaskowatego smaku, dzięki użyciu świeżych jabłek oraz przypraw korzennych. Przygotowanie szarlotki wymaga wprawy, ale efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto kruche:
  2. 400 g mąki krupczatki
  3. 200 g zimnego masła
  4. 100 g cukru pudru
  5. 4 żółtka
  6. szczypta soli (opcjonalnie)
  7. Składniki na nadzienie:
  8. 2 kg twardych jabłek
  9. 50 g cukru pudru
  10. sok z 2 cytryn lub 4 limonek
  11. 50 g mąki ziemniaczanej
  12. Przygotowanie ciasta:
  13. W malakserze połączyć mąkę, cukier, sól i zimne masło (1 min).
  14. Dodać żółtka, wymieszać do połączenia (1 min).
  15. Podzielić ciasto na 3 części, schłodzić.
  16. Przygotowanie nadzienia:
  17. Obrać jabłka, pokroić w kostkę, dodać sok z cytryn i cukier.
  18. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować przez 2-3 min.
  19. Pieczenie ciasta:
  20. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  21. Rozwałkować 1 część ciasta na spód blachy, piec 15 min.
  22. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać.
  23. Uformować kratkę z pozostałych pasków ciasta, nałożyć na jabłka.
  24. Piec całość przez 40 min, aż ciasto będzie złote.
  25. Studzenie:
  26. Po upieczeniu, ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  27. Serwowanie:
  28. Przechowywać w chłodnym miejscu przed pokrojeniem.
Szarlotka królewska na kruchym cieście

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Szarlotka królewska na kruchym cieście, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up