Tarta z mascarpone i galaretką

Tarta z mascarpone i galaretką to doskonały deser, który łączy w sobie delikatność i owocową świeżość. Kruchy spód, kremowe nadzienie z mascarpone oraz kolorowa galaretka tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków i tekstur. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, zachwycając zarówno wyglądem, jak i smakiem. Czas na jej przygotowanie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść galaretki cytrynowe w 2 szklankach gorącej wody, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
  2. Ubij 3 sparzone żółtka z 4 łyżkami cukru pudru.
  3. Dodawaj po łyżce mascarpone, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wlej zimną galaretkę do masy serowej, wymieszaj.
  5. Przełóż masę do miski, wstaw do lodówki, aby stężała.
  6. Rozpuść pozostałe 2 galaretki (pomarańczową i cytrynową) w 3 szklankach gorącej wody, odstaw.
  7. Po stężeniu masy serowej, wylej na nią zimną galaretkę, wstaw do lodówki.
  8. Po stężeniu deseru, umieść miskę w ciepłej wodzie, aby ułatwić wyjęcie.
  9. Na wierzchu deseru możesz dodać trochę czekolady
Tarta z mascarpone i galaretką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tarta z mascarpone i galaretką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up