Tarta z Owocami i Kruszonką

Tarta z Owocami i Kruszonką to delikatne ciasto, które łączy w sobie kruchy spód, soczyste owoce oraz chrupiącą warstwę kruszonki. To doskonały deser na każdą okazję, idealnie balansujący słodycz owoców z aromatem wanilii. Przygotowanie go jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Składniki suche: Wymieszaj 1/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru pudru i szczyptę soli.
  2. Masło: Dodaj 8 łyżek pokrojonego masła, miksuj na niskich obrotach, aż uzyskasz kruszonkę.
  3. Jajko i wanilia: Wmieszaj 1 jajko i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, miksuj do uzyskania jednorodnej masy.
  4. Krem patissier: W garnku połącz 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki skrobi, szczyptę soli, 1 łyżeczkę wanilii, 1 szklankę śmietany i 1 szklankę mleka
  5. Ciasto: Rozwałkuj ciasto na grubość 1/4 cala, umieść w formach do tarty, “docking” (nakłuj ciasto widelcem)
  6. Wykończenie: Na ostygnięte ciasto wyłóż krem, udekoruj owocami (np
Tarta z Owocami i Kruszonką

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tarta z Owocami i Kruszonką, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up