Tradicionalna Nalewka z Czerwonej Porzeczki

Tradycyjna nalewka z czerwonej porzeczki to wyjątkowy napój, który łączy w sobie smak słodkich owoców i aromatyczny alkohol. Przygotowanie tej nalewki wymaga staranności, ale efekt końcowy zachwyca intensywnym kolorem i bogatym smakiem. Idealna jako dodatek do deserów lub aperitif, z pewnością umili każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj dojrzałe czerwone porzeczki, sprawdź ich zdrowotność.
  2. Wsyp odrobinę cukru waniliowego do słoja, układaj warstwami porzeczki, przesypując cukrem.
  3. Przygotuj alkohol: 1200 ml spirytusu (95%) + 300 ml przegotowanej wody.
  4. Zalej porzeczki przygotowanym alkoholem, zakręć słoik i przechowuj w ciemnym miejscu przez 6 tygodni, wstrząsaj co jakiś czas.
  5. Przelej nalewkę do innego słoja, zostaw porzeczki.
  6. Dodaj do porzeczek cukier kryształ, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu przez 4 tygodnie, aż cukier się rozpuści.
  7. Przecedź syrop przez sito, wyciskając owoce.
  8. Wymieszaj syrop z nalewką, zakręć i odstaw do klarowania.
  9. Po sklarowaniu przelej do butelek, osad pozostaw.
  10. Przechowuj w chłodnej, ciemnej piwnicy przez 6 miesięcy.
Tradicionalna Nalewka z Czerwonej Porzeczki

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Tradicionalna Nalewka z Czerwonej Porzeczki, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Napoje.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up