Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi

Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi to doskonały wybór na każdą okazję. Jego wyjątkowa konsystencja i intensywny smak owoców sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Łatwy do przygotowania, z prostych składników, doskonale komponuje się z filiżanką herbaty. Przygotujmy się na kulinarną przyjemność!

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce ubij 5 jajek.
  2. Dodaj 1 szklankę mleka (w temp
  3. Dodaj 3/4 szklanki oleju i 1 szklankę cukru.
  4. Wsyp 3 łyżki kakao.
  5. Dosyp 3 szklanki mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  6. Dodaj 5 łyżek powideł śliwkowych i zmiksuj do połączenia składników.
  7. Przelej ciasto do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut.
  9. Przygotuj polewę: podgrzej 150 ml śmietanki kremówki, dodaj 150 g mlecznej czekolady i wymieszaj.
  10. Polej ciasto przygotowaną polewą
  11. Gotowe!
Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Desery.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up