Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym to wyjątkowe danie, które łączy w sobie smaki tradycji i domowej kuchni. Soczyste zrazy wypełnione aromatycznymi ziołami, serwowane w delikatnym sosie pieczarkowym, to idealna propozycja na obiad. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekty zachwycą każdego smakosza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszać 1 kg mięsa mielonego wołowego z 2 jajkami, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mleka, solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką.
  2. Podzielić na 8 części, formować płaskie kotlety.
  3. Na każdy kotlet nałożyć kawałek ogórka konserwowego, boczku, papryki i cebuli.
  4. Skleić zrazy, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor.
  5. Wlać 500 ml bulionu, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dusić 30 minut.
  6. Zgęścić sos mąką rozrobioną w wodzie, doprawić do smaku.
  7. Włożyć zrazy do sosu, podawać z ulubionymi dodatkami
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym

Jeśli szukasz innych przepisów podobnych do Zrazy z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, zapraszamy do odwiedzenia kategorii Danie główne.

Mateusz Kowalczyk

Nazywam się Mateusz Kowalczyk i jestem lekarzem specjalizującym się w endokrynologii, otyłości i medycynie prewencyjnej. Pracuję w klinice, pomagając pacjentom poprawić zdrowie, a w wolnym czasie prowadzę tego bloga z prostymi i smacznymi przepisami, wierząc, że zdrowe odżywianie jest dla każdego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up